Prosím sem směřutje veškeré diskuse o tom: zda Covid existuje či ne zda je to jen chřipečka zda očkování nebo promoření zda lockdown nebo všechno otevřít zda opatření jsou prvním krokem k totalitě nebo k naší záchraně a tak dále V ostatních diskusích diskutujte Covidu pouze s konkrétní situací související s tématem serveru - cestováním. Pokud se tak objeví obecné Covid téma, požádejte je o přesun sem a přiložte odkaz. Děkuji  .

Covid obecné téma

Založil ve fóru Co se nevešlo

Mikir… kez by jsme byli pryc z EU, na to ty umelci nemaji koule. Euro a stupidni vyplody at si strci do zadele, asi tak.

0 Citovat

andreko ..nesouhlasim se vsim co EU vymysli a treba prave s covidem je neuveritelne slaba  a neumi  prosadit jasne pravidla, ktere by kazdy stat musel dodrzovat jinak by mely nasledovat sankce ,ale jinak EU fandim a jsem v podstate Eurohujer  CR nikdy neumela o sobe rozhodovat sama ,mozna bylo dobre za Rakouska -Uherska  Ale nejake soustavne vymysleni  treti cesty a hrani si na mistry sveta a pupek sveta  je cesta do pekel  Napred poslouchani  Ruska tedy Sovetskeho svazu a hrani si na  prevoznika mezi vychodem a zapadem a ted zase poskakovani jak Brusel piska, ovsem misto aby CR sedela u spolecneho stolu, tak sedi diky tomu ze hazi porad EU klacky pod nohy u vedlejsiho Prozil jsem 41 let v socialismu nebylo vse uplne spatne, ale mam za sebou 23 let zivota na zapade  a vychodni svet uz proste nemusim i kdyz se mi nektere veci zapadniho sveta  taky nelibi  

Odejit z EU by byla pro CR katastrofa ,radeji se naucit sedet u spolecneho stolu .ale to uz neni o covidu  A Euro ? To snad byla podminka pro vsechny nove pristupujici  Kdybych se na to dival osobne tak je pro me vyhoda aby CR presla na Euro co nejpozdeji ,ale fandim tomu  aby CR mela Euro co nejdrive a kazdy by jasne videl, kde ho stat bere na hul a kde ti nahore kradou jak straky  Proc asi nechteji Euro ? Bohuzel  tomu straseni ze by bylo vsechno drazsi nekteri veri  ,mozna by se zdrazilo ,ale srovnal by se prehled  Cesi makat umi a podniky by se musely vzpamatovat a zacit platit tak jak se patri  Me uz se to netyka ,ale i penze se musi upravit 

0 Citovat

Andreko, tobě se někdo naboural na účet, nebo je to opravdu tvůj názor?

Mikir 👍

Euro tu mohlo být už dávno, stačila politická vůle. ČNB taky nechtěla, podřezali by si pod sebou větev a o polovině věcí by už nemohli rozhodovat. Argumenty o zdražování neberu, ČR zdrazovala i s korunou vždy nejvíc.

Potom přišel nešťastný Covid, likvidující nizkoprijmove, jídlo, služby, energie, materiály i o 100 procent navíc, kovy, dřevo, reálná inflace tak 20 procent, především je však drcena střední třída, lidi co staví, mají hypo, najednou jim to hypo nestačí, co si šetřili na důchod a mají třeba milion na účtu a najednou průplach a mají vlastně reálně mnohem méně a bude hůř. Takže nůžky se zase rozevírají.

0 Citovat

Mikir, opět opakuji, že zdravotnictví je v gesci národních států, takže nadávat na EU, že si každý stát dělá, co chce, je jako nadávat na Česko, že v zapadlé obci mají rozbitý chodník.

0 Citovat

Mikir - jako obvykle, ale tentokrát obzvlášť, zmatená směs protiřečících si tvrzení. Miguelas tomu taky vůbec nerozumí. S Andreko spíš souhlas, ale je to nereálné. Pokud by se EU věnovala hlavně vzájemnému obchodu (klidně včetně harmonizace souvisejících norem) a usnadnění pohybu za účelem cestování a podnikání či práce, bylo by to nejlepší. Ideální by bylo dostat se vůči EU se souhlasem a podporou EU do pozice Norska nebo Švýcarska, ale to je nereálné. Pokud by se nás a V4 chtěla EU zbavit a nadále s námi obchodovat, třeba by to mohlo projít.

S eurem je to složitější a podle mě a mnoha ekonomů víc škodí, než pomáhá. Nejen že nepřispívá ke sjednocení (to jen tak ze začátku vypadalo, dokud se neprojevily ekonomické problémy způsobené i eurem), ale naopak Evropu čím dál víc rozděluje. Nakonec, až se eurozóna rozdělí (což dřív nebo později přijde), na tom prodělají i Němci a Holanďani, kteří na euru zatím vydělávají. Cituju některé části z tohoto článku: https://ceskapozice.lidovky.cz/d...ebata_houd

Dominik Stroukal: Pojďme si konečně přiznat, jak málo toho o skutečných dopadech eura víme a jak málo toho vůbec vědět můžeme. Naprostá většina pevných závěrů o tom, jestli by nám nebo jiné zemi uškodilo či pomohlo, případně už pomáhá nebo škodí, stojí z většiny na osobních pocitech.

Ekonomie nám dala několik berliček, kterých se můžeme držet. Víme tak například, že společná měna snižuje transakční náklady. To nepopírají ani její největší odpůrci. Můžeme porovnat úspěšnost centrálních bank v cílování inflace. Tam se nám nyní vyplatilo, že euro nemáme, ale jak by na tom hypoteticky bylo třeba Německo vědět nemůžeme. Můžeme se jen domnívat. A nakonec díky nositeli Nobelovy ceny za ekonomii Robertu Mundellovi téměř s jistotou víme, že eurozóna přináší dodatečné ekonomické náklady, protože není optimální měnovou oblastí.

Jak velké jsou výnosy a náklady, nevíme a vědět nemůžeme. Příznivci eura se opírají o šetření při cestování a o eliminaci kurzového rizika. Odpůrci naopak upozorňují na rizika asymetrických šoků v neoptimální měnové oblasti. To, že se lépe marketingově „prodává“ produkt příznivců mi naznačuje, že euro nakonec jednou přijmeme. Ale o tom, jestli se nám to vyplatí, nemůžeme s jistotou tvrdit nic.

Lubomír Lízal: Ve výsledku jsou beneficientem eura jen ty země, které měly již dříve pevnou měnu a dobře nastavené domácí hospodářské politiky. Těm měnové spojení se slabšími ekonomikami přineslo konkurenční výhodu v podobě eura, které je ve výsledku směrem ven pro třetí země podhodnocené. Na vnitřním trhu pak země typu Německa a Nizozemska profitují z efektivního uspořádání oproti konkurentům ze zemí s horší vnitřní situací. Všechny trhy uvnitř eurozóny navíc mohou ti silnější obsluhovat bez kurzového rizika. Tento fakt se mimochodem projevuje v problematickém dlouhodobě jednosměrném toku kapitálu a vnitřních finančních nerovnováhách eurozóny.

Země, které měly problematické domácí politiky a dlouhodobou makroekonomickou rovnováhu získávaly buď inflací, nebo relativním oslabováním vlastní měny, na euro doplatily. Tyto výsledky však nejsou ničím, co by ekonomická teorie nepředpovídala, pokud by nebyla zcela překroucena politickými sliby o urychlení ekonomického růstu vznikem optimální měnové zóny s názvem euro.

Martin Pánek: Často přehlíženou skutečností je, že proti euru se vyslovil nejenom Milton Friedman, u kterého by to zřejmě leckdo čekal, ale také nobelisté z opačného ideologického tábora Paul Krugman a Joseph Stiglitz.

Pořád platí, že eurozóna není optimální měnovou oblastí a zřejmě jen tak nebude. V realitě nepozorujeme, že by Portugalci chodili za prací do Finska, Řekové do Estonska atp. Další důvody nestability eura jsou známé a často opakované. Je ale pravda, že do eura bylo investováno tolik politického kapitálu, že se jej evropští politici budou držet do poslední chvíle.

Pavel Kohout: Tato studie je téměř jistě příliš optimistická. Při bližším zkoumání zjistíme, že Řecko na euru ve skutečnosti nevydělalo...Přesto se výsledky do značné míry shodují s výsledky mé vlastní studie, v jejímž rámci jsem jednoduše počítal, do jaké míry euro pomáhá či nepomáhá ostatním státům dohnat úroveň Německa, případně dosahovat vyššího růstu než Německo. Vyšlo najevo, že euro měřitelně nepomáhá prakticky žádné členské ekonomice – a vzniká dokonce otázka, zda pomáhá alespoň Německu.

A ještě stanovisko ČNB, které je pro výhodnost přijetí eura asi nejpodstatnější:

Centrální banka také upozornila, že během posledních let se změnily podoba institucí i pravidla eurozóny. "V současnosti proto nelze spolehlivě odhadnout budoucí potenciální finanční i nefinanční závazky pro Českou republiku spojené se vstupem do eurozóny," uvedla ČNB. https://www.patria.cz/zpravodajs...-euro.html

 

0 Citovat

Snad si ten Liborův příspěvek někdo přečte, aby lidi pochopili, že přijímání eura se dotkne všech v mnoha oblastech a nesouvisí jen s tím, že nemusíš před dovolenou do směnárny. Ale je mi jsané, že zasloužilého řidiče kamionu to rozhodně nepřesvědčí :))

Pokud by někoho zajímaly hlouběji vybrané aspekty a možné problémy přistoupení k eurozóně, tak ČNB připravuje každý rok pro vládu a parlament a následně publikuje dokument "Analýzy ekonomické sladěnosti ČR a EA" (poslední dva roky jsou v textově zkrácené verzi, poslední "plná" textová verze je z r. 2018).

0 Citovat

Euro tady už dávno je, většina zdejších firem ho používá, většina komodit se dováží, o směnárny pro běžné turisty tady nejde. Pokud dojde k zakolísání trhu, averzi vůči riziku, tak koruna jako rozvojová spekulativní "záchodová" měna klesá kromě forintu snad nejvíc. Jednou jsme se k přijetí eura zavázali. Umíme jen unii vysávat, švejkovat, nenabízíme naopak nic. Polsko (za potraty, postoje k menšinám), Maďarsko a i nás bych potrestal krácením dotací. Stydím se, když takové země jako pobaltské republiky, Slovensko, v budoucnu Balkán euro přijmou a my nic, smiřuju se s tím, že do mé smrti tady platit eurem nebudeme, protože pár lidí si myslí, že zchudne, když místo za rohlík za 1.90 dáme 8 centů a že výplata nebude 20000 ale 800 euro.

Je to stejně zbytečná diskuze a stejně zbytečná žabomyší válka jako ta mezi příznivci a odpůrci Covidu.

0 Citovat

Já jsem tě ze začátku podezíral jako multinick Mikira, tímto se mu omlouvám, protože takový blábol by on nenapsal ani po pátečním flámu v Corku😉

0 Citovat

Reakci jsem tak trosku cekal , po navratu z Recka zatim az na patek, kdy jsem stihnul mezi destem  posekat travu jsem  nemel co delat, tak jsem vlastne reagoval na andreko ,protoze si opravdu nedovedu predstavit, ze by CR opustla EU Miguelas to vystihl s V4 presne ,nevidim v tom slataninu jak pise cali ,ale on tyhle veci muze asi pochopit jen clovek dlouhodobe zijici mimo CR  Dam jednoduchy priklad kdyz bude nekdo bydlet v Chanove, tak jeho nazor na cikany bude jasny Ja treba v Ostrave delal jedno leto plavcika na koupalisti a cikani me ve meste z dalky zdravili , coz se o pubertacich novodobych zbohatliku co delali jen bordel a byl s nima problem nedalo rict  A v Irsku jsou rodiny co ziji slusne a jak se patri  

Takze chapu, ze mnozi lide v CR vidi problem v EU, co je ta spatna  ,nakonec Klaus 10 let hazel EU klacky pod nohy jak mohl a Zeman v tom diky svemu kamaradstvi s Ruskem pokracuje 

Libor se k tomu vyjadril hodne obsirne ale jak pise Vojta, to neberu Vim kolik jsem bral jako ridic kamionu po Evrope u  ceske firmy a za jakych podminek a kolik v Irsku za 5 pracovnich dnu  a za uplne jinych podminek A tak je to se vsim i kdyz nekdo namitne, ze jsou platby co jsou zde, nebo kdekoliv na zapade o hodne drazsi Snad jedine na cigara a chlast lze pohlizet v CR jako na raj  Euro by nikomu neublizilo Kdyz muze mit Euro  Spaneksko ,Portugalsko ,Recko , kde jsou srovnatelny ceny i platy tak proc ne CR  a i male staty jako Slovinsko nebo Kypr nebreci  Slovensko sice u nekterych lidi neni z Eura nadsene, ale celkem to prezivaji ,ale je to fakt zbytecne proste dve skupiny, priznivci a odpurci  

Vratim se ale ke covidu Leos pise ze zdravotnictvi je v kompetenci narodnich statu ,budiz ,ale jednou byla jasna dohoda EU ze vznikne jakysi covid pas a budou jasne podminky ,tedy ockovani ,prodelany covid  nebo test  a zeme budou posuzovany podle pomeru nakazy na 100000 obyvatel za 14 dnu  Vetsina statu toto dodrzuje  V CR si to Ministerstvo zdravotnictvi  v cele s Vojtechem dela jak se jim to hodi a jak je to napadne ... proc mam mit v CR po prijezdu z Recka  5 dnu karantenu a novy test  kdyz  po prijezdu ze stejne zeme do Irska do karanteny nemusim a zadny dalsi test taky nemusim  a takovych prikladu bych nasel plno  Na Islandu jsem byl, jsou tam oblasti kde clovek nepotka nikoho ,ale Island je cerveny ? Tak at to udelaji jako to udelalo Spanelsko i kdyz za me to je taky nesmysl,  Praha test, zbytek CR jen formular  i na tom je videt ty nesmysly s covidem, kdy kazdy na tom chce jen namastit kapsu o nicem jinem to uz neni a nakonec celou dobu ani nebylo  Mozna chvili o pretizenych nemocnicich  Bohuzel demonstrace ani takove jake predvadi Francie nepomahaji 

 

0 Citovat

mikir napsal(a):  

mam za sebou 23 let zivota na zapade  a vychodni svet uz proste nemusim i kdyz se mi nektere veci zapadniho sveta  taky nelibi  

Mikire, tvoje názory a názírání světa je typické pro zbolševizovanou dělnickou třídu. Možná jsi čtvrtstoletí venku, ale mentálně trčíš doma v ostravě (záměrně píšu s malým písmenem).

0 Citovat

Cali, oni jsou na tom s mentální kapacitou dost podobně. Vojta měl samozřejmě pravdu. Jinak bych jejich reakce komentoval asi jako: Já o voze (o tom podstatném) a oni o koze (dojmy, nepochopení, smyšlenky, navíc o podružnostech). Typická ukázka, jak je Miguelas mimo, jsou jeho kecy o koruně. Cituju ze 4 roky starého článku podporujícího euro. Názory těch lidí asi už nebudou ve všem stejné, ale jeden z největších zastánců eura, který měl přijetí eura na MF na starosti, člen bankovní rady ČNB Oldřich Dědek jistě v tomto názor nezměnil, protože to je dlouhodobý fakt: 

I někdejší „pan Euro“ však připouští, že výhodou koruny je její vysoká stabilita, nehledě na to, co se děje kolem. Svědčí o tom nedávná politická krize, která měnu prakticky nepoznamenala. „Říká se, že koruna je jako Rocky  (filmový boxerský šampion – pozn. red.) . Nenechá se jen tak něčím vyvést z rovnováhy. To, že jen lehce reaguje, je projevem stability,“ říká Dědek.

https://www.lidovky.cz/byznys/ko...kladna_vwl

Když se tu srovnává diskuze o euru a covidu, tak mi je trochu záhadou, že oba M., na které vůbec nezapůsobila mohutná a přehnaná (zvlášť v posledních měsících už u nás naprosto neodpovídající imunitě populace) mediální kampaň o covidu, se nechali tak snadno zmanipulovat řečmi o výhodnosti eura. Zřejmě je to tím, že tomu nerozumí a jednou se přikloní na jednu stranu a na ní zabedněně zůstanou a příště na jinou. A jak jsem už citoval výše: Naprostá většina pevných závěrů o tom, jestli by nám nebo jiné zemi uškodilo či pomohlo, případně už pomáhá nebo škodí, stojí z většiny na osobních pocitech. A že se lépe marketingově „prodává“ produkt příznivců.

0 Citovat

Petr76 nejak nerozumim tomu proc pises Ostrava s malym o  a proc me nekam zarazujes  Za to ze jsem delnik a makal jsem cely zivot rukama  se nestydim a myslim ze vzdelani  mam  stejne jako Miguelas dost na urovni tim, myslim to narceni o mentalni kapacite , je to skola zivota  oba rodice byli vysokoskolsky vzdelani a rovnez me dcery maji obe vysokou skolu, ale to neni v zadnem pripade patent na rozum nakonec dneska to vidim na vselijakych filozofech a dalsich  zbytecnych titulech kdy tito lide jsou pro zivot nepouzitelni Nakone proc asi ve svete neuznavali ani lekarum a jinym vysokoskolakum jejich tituly ani me pred vstupem do EU nechteli uznat ridicak na autobus  az teprve po vstupu do EU 

Libor_S  jak o covidu tak o Euru me nemusi nikdo presvedcovat mam selsky rozum a vidim co se kolem deje a rozhoduju se sam  Netvrdim,ze vzdycky dobre ,nejsem zadny mistr sveta a nekdo kdo si hraje na vseveda ,ale za svymi nazory si stojim a vzdycky stat budu covid a pandemie je podvod na lidech ,ano nepopiram umrti i kdyz neni v zadnem pripade dokazano ze vsichni zemreli na covid ,ale priorita tech nahore je jejich vlastni prospech a donuceni lidi k poslusnosti  a Euro ? a silna stabilni koruna ? To je jen bublina a mentalita Cechu hrat si na mistry sveta a patrioty ,prehnana narodni hrdost a nacionalismus ,,, Uz jsem psal kdyz bych hajil osobni zajem tak musim byt rovnez priznivec koruny kdyz priletim do CR tak mam za  jedno euro 25 Kc.... ale nejsem skrblik preju CR pevnou menu a tem zlodejum nahore aby to nemeli tak jednoduche s okradanim obycejnych lidi 

Blby AG test covidu  tady pro mne 45 euro  tedy zhruba  2 a ctvrt hodiny me byvale prace  v CR  1200 Kc   tedy v podstate 8 hodin prace , tak o cem je rec kdo kde bere nekoho na hul ? Ovsem kdyz by se preslo na Euro tak to pak bude jak ? asi tezko  50 euro .ale vzhledem k realnym  vydelkum v CR mozna tak 20 jako stoji test v Recku  

0 Citovat

@mikir: Já nepsal nic o vzdělání. To ani nemusí mít přímou souvislost s mentální kapacitou. Ta se pozná z argumentace v diskuzi, což je u tebe katastrofa, i když se třeba někdy objeví i ten selský rozum, když kritizuješ mnohé současné nekonzistentní a zbytečné požadavky způsobené přehnanými obavami z covidu. Tady musím uznat, že se selským rozumem jsou na tom mnozí vzdělaní Svědci covidovi ještě hůř než ty.

Stabilní koruna s dlouhodobou tendencí k posilování je fakt podložený grafy. Tu přezdívku jí dali zahraniční obchodníci s měnami (asi ti z Londýna), takže žádná národní hrdost. Právě kvůli její síle prováděla ČNB dlouhodobě intervence k jejímu oslabení. 

0 Citovat

Mikirem ty máš nějaký komplex ze svého vzdělání, že tu pořád dokola melduješ o vysoké škole života? 

0 Citovat

Libore, tak tu krádež za bílého dne jménem intervence ani nepřipomínej. Na Patrii často jsou zajímavé prognózy, kdybych učinil vždy jejich opak, tak jsem boháč. To se dělá schválně, aby pár kavek v afektu draze koupilo a levně prodalo (viz zaručená prognóza před lety, že euro půjde na paritu s dolarem). 

Grafy taky dlouhodobě sleduju a obecně když dojde k zakolísání, tak jako první se všichni zbavují koruny. Se podívej na začátek pandemie kdy dolar byl najednou ne 22 ale 25 a byly časy, kdy koruna byla nejvíce klesající měnou na světě. Ani zlotý na tom nebyl zdaleka tak špatně. Každý si tam na té Patrii najde to svoje, co se mu hodí. Já se s korunou v kapse cítím jako občan rozvojové třetí země a fakt, že nás předběhne i takové Bulharsko, tak to už je na facku. Bych rád byl hrdý a patriot, ale nemám na co.

0 Citovat

Škoda, že Miguelas není v bankovní radě. Rád bych si poslechl, jak to na měnověpolitickém jednání sekci měnové všechno vysvětlí, vo čem to ten život a ekonomika je :)) a jen tak mimochodem, co má společného patria a ČNB?

0 Citovat

Miguelas: Nejhorší je, když je někdo blbec a neví o tom.... piš si svá moudra na novinky, tady na ně není nikdo zvědavý. Toto vlákno je o covidu a ne o koruně.

Omlouvám se za ostřejší reakci, ale duo M+M by mi tu určitě nechybělo.

0 Citovat

Já jsem pro intervence rozhodně nebyl, ale krádeží bych to nenazýval. Pokud by trvaly jen krátkodobě, možná by i nějaký pozitivní výsledek mít mohly, ale bylo jasné, že jejich ukončení bude obtížné. Předem oznámené ukončení byla největší chyba ČNB (i když spekulanti ji za to pochopitelně pochválili), která to celé zbytečně prodražila. Intervence na oslabení měny se provádí po celém světě, zvlášť u exportních ekonomik a v podstatě i QE je taková intervence s podobným výsledkem. Tady si můžeš přečíst o srovnání devizových intervencí České národní banky a Švýcarské národní banky. Cituju z abstraktu diplomové práce: ČNB ve srovnání se SNB odpovědně komunikovala na veřejnost všechny fáze devizových intervencí. SNB naproti tomu netransparentně přistoupila jak k zahájení, tak i ukončení intervenčního režimu. Výsledky analýzy časových řad v České republice neprokázaly pozitivní vliv oslabení devizového kurzu na reálný export, HDP ani inflaci. Totožná analýza provedená pro Švýcarsko neprokázala pozitivní vliv na reálnou ekonomiku, ale prokázala pozitivní vliv oslabení měny na inflaci. https://vskp.vse.cz/74502_devizo...alni_banky

Na Patrii zveřejňují prognózy různých ekonomů (někdo to jistě předpokládal, ale byly i opačné názory), nicméně takovou prognózu od jejich analytika jsem teda nečetl, ačkoliv čtu tento web přes 20 let. 

Podívej se na pokles v březnu 2020 i u jiných měn vůči euru. Poklesl třeba kanadský, australský a NZ dolar. Nebo švédská a norská koruna (ta dokonce ještě víc než česká na chvíli). V té době se pohyboval nezvykle nahoru a dolů i kurz eura a USD, podobně jako v letech 2008 a 2009. Tobě ten dočasný pokles koruny mohl být ukradený, protože se stejně nemohlo cestovat. Nejvíc klesající měnou byla koruna možná po intervencích nebo někdy velmi krátkodobě, protože před tím zase posílila. Ty nosíš v kapse koruny v hotovosti? Mně je teda úplně jedno, jakou máme měnu, když platím kartou, kde se kurz přepočítá ze stabilní měny nebo si kartou vyberu v bankomatu. Tak se do toho Bulharska odstěhuj, když ho považuješ za lepší. Prý tam je průměrná čistá mzda 500 eur, tak to se budeš mít: https://cs.costofliving.site/pla...bulharsko/

Miguelas, dám ti jednu zásadní radu do života. Když budeš takový negativista, pořád na něco žehrat a nadávat, bude se to projevovat nejen na tvé životní spokojenosti tj. tvůj život bude stát víc a víc za .ovno, ale i na tvém zdravotním stavu ještě víc než dosud. Už když jsem tu četl něco od tebe poprvé, odhadl jsem, že jsi přesně ten typ člověka, kterého se toto týká, takže mě nepřekvapil ani ten tvůj účet za 2 roky od ZP ve věku necelých 50 let. Měli jsme dříve jednu rodinnou známou (s její rodinou), která neměla žádné větší důvody si stěžovat, ale byla stěžovatelka jako ty. Zemřela celkem náhle na rakovinu plic někdy před 45. rokem jejího věku (v 90. letech), ač byla nekuřačka (v mládí možná kouřila) a bydlela u parku.

0 Citovat

lol, to je banda :D


mplo.jpg

0 Citovat

Libore, jen k té diplomové práci. V rychlosti jsem to přelétl a brát ten publikovaný závěr (nevyšly hvězdičky u HDP, exportu ani inflace) jako bernou minci je naprostá hovadina. Tyhlety ekonometrické nesmysly (a lá na levé straně mám něco, na pravé všechno ostatní, bum někde vyjdou mi hvězdičky a mám závěr; alternativně nevyjdou-li mi hvězdičky, tak jak bych očekával, změním model/délku řady/ instrumentální proměnné etc až mi to nakonec vyjde...) vůbec nepostihují komplexnost celého ekonomického systému. Tam působí tolik jiných vlivů, že modelovat tyhlety procesy klasickými regresními přístupy a publikovat takto silné závěry nedává vůbec smysl a díky bohu se od toho ve vědecké ekonomické komunitě v posledních letech ustupuje. 

 

Ale navrhuji, abychom se už na intervence/euro vysrali (případně můžeme si založit vlákno nebo řešit v poště) a vrátili se k více cestovatelským tématům. Myslíte např. že by na Vánoce mohly otevřít nějaké země JV Asie očkovaným turistům? Koukal jsem, že v Kambodži mají např. dost naočkováno (i když to bude asi tím čínským šméčkem), ale bojím se, že tyto Vánoce bude ještě nějaká individuální turistika v říši snů.

0 Citovat

Na individualni turistice ven ti nahore nebohatnou a samozrejme nemaji na ni zadny zajem , uvazovat o ceste mimo Evropu zatim podle meho nazoru moc nejde ,alespon neockovani  ,dokud se nezrusi diskriminace tech co se nechteji nechat naockovat  a dokud se budou vyzadovat testy,  tak je to jen takove paberkovani  

Jen od cervna ,kdyz zapocitam nasledne planovane cesty do prvni dekady v zari nas to s zenou stoji 420 Euro vyhozenych do luftu ,jen snad s pocitem, ze nas nikdo nezlomil a naockovat jsme se nedali , samozrejme jsem si vedom toho ,ze by ockovani prineslo usporu  ,ale stejne neverim ze si od zari ta banda neco nevymysli  Muj rekord pred covidem byl 60 letu za rok v lonskem roce to skleslo na nejnizsi hodnotu za posledni roky,na navic jen mezi Irskem a CR   Letos se povedlo zatim 7 letu a jedna dovca na 14 dnu na Rhodosu ( puvodne zamyslena na tyden ,  ale kvuli ceske karantene na 5 dnu a dalsim testum radeji prodlouzena o tyden   a let primo do Irska ) 

Budeme radi kdyz pribudou nejake lety mezi CR a Irskem a Silvestr na Kanarech , ale prezijeme ,nez podporovat ty lumpy ,pridavam dnesni odpoledni  relax 


20210808-141244-800.jpg
20210808-134411-800.jpg

0 Citovat

Na zimu nejsem optimistický, na rozdíl od Vojty bych rozhodně letos asijské destinace vynechal, stačí sledovat jejich paranoidní vzorce chování během pandemie. Naopak jsem optimistický (ale spíše jaro 2022 i s ohledem na počasí) vůči státům, které se během covidu chovaly racionálně, nebál bych se plánovat Mexiko, DR, CR, já si za cíl dávám Panamu. Ale pro jistotu bych nebral přestupy ve Státech ani Kanadě. Na konec roku za teplem na Kanáry, přesně jako Mikir. Mám výhodu plného očkování, takže letošní cestování hodnotím pozitivně, zatím Zanzibar, Madeira, Portugalsko, Kréta a chystá se Bari s odskokem do Polska na zpáteční cestě, Skiathos a Skopelos s rodinou, Kefalonie, Malaga, pokud něco vybuchne tak zrušit auto a vykešovat aerolinku a letět jinam. Oknem jsem vyhodil jen 80$ za zbytečný test na ZNZ a 1350 českých při odletu do Portugalska.

Btw Libore s tím negativismem máš pravdu, stejně to, co se děje jako jedinec neovlivním. Jezdím se pozitivně nabíjet právě na cesty.

0 Citovat

Vojto, právě pro tu komplexnost a mnoho vlivů nechápu, že do toho ČNB vůbec šla. Bez ohledu na reálnost výpočtu intuitivně výsledek považuju za přibližně správný a těžko má ČNB podloženě spočítané, že se její akce vyplatila. Poslal bych na ně za to NKÚ, kdyby to šlo, aby spočítali, kolik z té ztráty 249 mld. Kč za rok 2017 bylo způsobené hloupostí bankovní rady při ukončení nesmyslně natahovaných intervencí, když chtěli být transparentní (a šli tím na ruku spekulantům). Ty jsi asi zaměstnanec ČNB, tak je budeš hájit, že vytváření zisku není její hlavní úlohou, ale to jsou jen kecy. Dál už o tom ale zde taky nechci psát.

Než předpovědět otevření JV Asie, to už by bylo přesnější spočítat ty ekonometrické modely důsledků intervencí (od někoho, kdo to umí). Můj tip je, že koncem roku budou některé země JV Asie (nebo aspoň jejich turistické oblasti, což by mohlo stačit) dostatečně proočkovány (vakcín bude dost, kromě Filipín a Kambodži už nakupují k čínským, u kterých není účinnost spolehlivě prokázaná, i západní vakcíny na 2. nebo 3. dávku a odmítačů tam asi moc nemají, možná kromě Indonésie) a situace umožní přijímat očkované turisty. Samozřejmě pokud nepřijde nová varianta viru obcházející významněji imunitu po očkování a prodělání covidu, která bude nakažlivější než ostatní v té době cirkulující, což osobně nepředpokládám a nezaznamenal jsem moc důvěryhodných odborníků (tedy těch, co nemají v popisu práce strašit variantami a nabádat tím k očkování, jako např. Fauci), že by ji očekávali. Jiná věc ale je, jestli budou mít v těch zemích hlavní slovo politici s dostatkem odvahy a zdravého rozumu (pak je šance na otevření vysoká) nebo odborníci vyznávající zero covid strategy tj. Svědci covidovi, kteří tomu věří, nebo odborníci, kteří se bojí, že případný nárůst covidu jim bude kladený za vinu, takže budou hledat výmluvy pro odložení.

0 Citovat

Pojďme diskutovat praktičtější věci. Jak je to u nás tím, když plně očkovaný člověk jde na testy a vyjde mu pozitivní test? Jde do karantény? Co jeho okolí - trasuje se? Neočkované kontakty do karantény, ty očkované bez ní? V případě, že je v domácnosti dítě, jde celá domácnost do karantény včetně očkovaných?

Přítelkyně viděla covidovou sodomu gomoru v Itálii a dostala "zodpovědný" nápad se nechat otestovat. Štěstí, že se mnou nebyla na Ukrajině. To by ji jeblo rovnou.

0 Citovat

A co je praktického na testování po očkování? Ty letíš na Island, kde test před odletem vyžadují? Jinak nevím, jaký to má smysl.

0